Är vi inte smartare än så?

Den här texten skrevs för mer än 9 år sedan. Det är därför möjligt att mina åsikter kring det som skrivits har förändrats sedan dess.

I helgen väcktes en tidigare återkommande tanke igen när jag på pingstkyrkan i Skellefteå lyssnade till predikan av ungdomspastorn, Gustav Jakobsson, om att vi borde leva våra liv mer evangelistiskt.

Det jag funderat över är hur vi tänker på, och hur vi lever de liv som vi fått att förvalta. Bakgrunden till dessa tankar är att jag tror på Gud. Jag tror att en människas liv sträcker sig bortom det jordiska. Vi har, om vi vill, framför oss en evighet tillsammans med Gud i himlen. Detta eviga liv kommer att se olika ut beroende på hur vi planerar för det och investerar i det. Detta kan vi finna ut genom att läsa Jesus beskrivningar om himmelriket. Till exempel säger han  att vi ska: “Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. “ (Matt. 6:20). Ändå så gör vi precis det han säger att vi inte ska göra, nämligen: “Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl.” (Matt. 6:19).

Är vi inte smartare än så? I evighetsperspektivet är det liv vi har här på jorden endast en försvinnande liten del. Ändå anstränger vi oss enormt för att skapa de förutsättningar som behövs för att få ett så bra liv som bara är möjligt, samtidigt som vi egentligen ignorerar evigheten och Jesus ord. “Man samlar och man sparar och man tror att luftslottet man byggt består” (Hög tid, Jerusalem).

Jag tror att vi både i våra egna liv, såväl som i kyrkorna behöver tala mer om och fundera mer på evigheten och dess verkliga värden i kontrast mot den här världen och dess ytterst temporära värden. För om vi ska vara riktigt ärliga är det ju det Jesus försöker lära oss i sina liknelser och predikningar, och det är ju honom vi vill likna och efterfölja. Och det är honom vi vill höra säga “Väl gjort du gode och trogne tjänare” en dag när vi möter honom, och inte “kom ihåg att du fick ut ditt goda medan du levde”.

Till sist lite bra tub-klipp i sammanhanget:
Hög tid, Jerusalem: http://youtu.be/ksQrFxNH_Hg
This is Discipling: http://youtu.be/Wgg2KYdMpqc

29. oktober 2012 av Frippe
Kategorier: Efterföljelse, Livet | Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *