Köttets gärningar och Andens frukt eller om att rensa jordgubbslandet

Den här texten skrevs för mer än 8 år sedan. Det är därför möjligt att mina åsikter kring det som skrivits har förändrats sedan dess.

I Galaterbrevet 5:19-23 står följande:

Köttets gärningar är uppenbara:de är otukt, orenhet, lösaktighet,  avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike. Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot.

image

Bilden visar, tro det eller ej, det jordgubbsland som jag ansvarar för att hålla ordning på. Denna sommar har jag åtnjutit ca tre jordgubbar. Frågan är då vad som är felet. Plantorna kommer från ett mycket väl fungerande jordgubbsland, så de är inte problemet. Jorden torde inte vara felet eftersom den under tidigare år gett bra med skörd. Förhållandet mellan sol och regn skiljer sig inte heller nämnvärt från andra år, eller från grannarnas  förutsättningar. Nej, felet är ju förstås uppenbart. Jag har inte rensat bort ogräset, utan låtit det ta över mer och mer.

På samma sätt fungerar det med andens frukter. Om jag inte rensar bort ogräset i mitt liv, köttets gärningar, så kommer de ovillkorligen att kväva Andens frukt som jag så gärna vill se mer av i mitt liv.

Alltså behöver jag både se till att aktivt vända mig ifrån otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant, samtidigt som jag väljer att öva mig i att leva i kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning.

Gällande jordgubbslandet funderar vi på att plantera i pallkragar nästa år. Borde öka chanserna att lyckas hålla efter.

21. augusti 2013 av Frippe
Kategorier: Efterföljelse, Livet | En kommentar

En kommentar

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *