Om att gilla eller följa

Den här texten skrevs för mer än 8 år sedan. Det är därför möjligt att mina åsikter kring det som skrivits har förändrats sedan dess.

Om Jesus använde sociala medier, skulle han då föredra Twitter eller Facebook?
-Twitter förstås, eftersom han vill ha följare och inte gillare.

Ovanstående är förstås ett skämt, men poängen är sann. Jag håller precis på att avsluta boken ”Not a fan” av Kyle Idleman. I den boken visar författaren med all önskvärd tydlighet att Jesus inte är särskilt intresserad av vårt gillande eller våra hejarop. Han vill ha våra hela liv, oavsett vad det kostar oss. Det verkar nästan som om Jesus försöker skrämma bort dem som säger att de vill följa honom men egentligen kanske bara gillar honom.

I slutet av Lukas evangelium kapitel 9 är det tre personer som närmar sig Jesus och verkar vilja följa honom, men eftersom de har saker de prioriterar högre blir det inget följande av.

En backar undan när Jesus påpekar att efterföljandet kan innebära hemlöshet, och att det inte går att följa Jesus och själv diktera villkoren om var man ska göra det.

En annan vill först ”begrava sin far”, vilket troligen innebar att hans far fortfarande var i livet och att han därför ville vänta med att följa Jesus tills hans far gått bort. Jesus är tydlig med att efterföljelsen inte ska skjutas på framtiden oavsett hur ädel anledningen än kan verka.

Den tredje vill bara först säga adjö till din familj. Inte ens det verkar vara okej. Troligen handlade det inte om ett kort adjö, utan snarare än attityd av att familjen betydde mer än efterföljelsen, vilket skulle ha lett till att han hela tiden skulle ha ”sett sig om när han satt handen vid plogen”. Det vill säga, han skulle inte ha gått helhjärtat med Jesus.

Det är som att Jesus vill säga att om du inte helhjärtat vill göra det jag ber dig om, där jag vill att du ska göra det, när jag vill att du ska göra det så kan du inte följa mig. Han uttrycker det väldigt tydligt i Lukas evangelium kapitel 9 versarna 23-26 där han säger följande:

”Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig. Ty den som vill bevara sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall vinna det. Vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men förlorar sitt liv eller själv går förlorad? Den som skäms för mig och mina ord, honom skall Människosonen skämmas för, när han kommer i sin och sin Faders och de heliga änglarnas härlighet.”

Är vi beredda att mista våra liv, våra karriärer, vår bekvämlighet för hans skull?
Är vi beredda att dö från oss själva för att leva för Kristus?
Är vi beredda att sluta gilla Jesus och börja följa honom?

29. augusti 2013 av Frippe
Kategorier: Efterföljelse, Livet, Personligt | 3 kommentarer

Kommentarer (3)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *