#MeToo – Vad som ligger bakom det som ligger bakom

Den här texten skrevs för mer än 5 år sedan. Det är därför möjligt att mina åsikter kring det som skrivits har förändrats sedan dess.
Ingen har väl undgått hashtaggen #MeToo som florerat frekvent i media de senaste veckorna. Tanken med #MeToo är att visa världen hur vitt spritt det är med sexuella övergrepp mot kvinnor, och även visa kvinnor som utsatts att de inte är ensamma. I kölvattnet av denna kampanj har ett antal andra fenomen uppstått. Det fenomen jag tänkte ägna den här texten åt är de olika förklaringar till vad som ligger bakom sexuella övergrepp mot kvinnor, och även komma med min egen analys. Det fyra vanligaste förklaringsmodellerna jag stött på är något i stil med:
  • Kvinnor som blir utsatta för övergrepp har på något sätt bjudit in till det
  • Alla män är potentiella våldtäktsmän
  • Porren förstör kvinnosynen
  • Den frigjorda sexualiteten har suddat ut gränserna
Det första argumentet tycker jag är så korkat så jag vill knappt kommentera det. Eftersom världen ser ut som den gör, så kan och bör man självklart minimera riskerna, men inget, jag säger det igen, INGET en kvinna gör ger någonsin en man rätten att förgripa sig på henne. Det andra argumentet är ungefär lika korkat som det första, så det lägger jag ingen vikt vid heller. Däremot argument nummer tre och fyra vill jag ägna några minuter åt. 
 
Att porren förstör kvinnosynen hos de män som tittar är nog ett ganska obestridligt faktum. Kvinnan objektifieras i porren på ett sätt som är helt förkastligt och fullständigt onormalt. I dag finns den dessutom väldigt lättillgänglig i var mans (och pojkes) bakficka, eller åtminstone på skrivbordet. Tidigare och tidigare i åldrarna exponeras våra barn för dessa vidriga nidbilder av vad som var tänkt som en intim kärlekshandling mellan två älskande. Sannolikt har dessa avskyvärdheter medfört en förvrängd bild hos de unga männen av vad sex egentligen är, vilket i sin tur kan ha lett till en ökning av sexuella övergrepp. Men med tanke på att studie efter studie visar på att en mycket stor del av alla män tittar på porr, borde utbredningen av sexuella övergrepp vara högre än den är om detta vore den stora bakomliggande orsaken. Min teori är att konsumtionen av porr i själva verket är ett symptom på något annat. Jag återkommer till det.
 
När det gäller den frigjorda sexualiteten, har den visserligen lett till att fler har sex med fler, och troligen har en del övergrepp kommit till följd av detta, då killar utan ett stadigt förhållande som förväntar sig få sex regelbundet och kanske rentav ser det som en rättighet, får nobben gång efter gång. Tyvärr är det dock ingen självklarhet att de klassiska kyrkliga principerna där sex ska hållas inom äktenskapet hindrar män från att förgripa sig på kvinnor. Det har förekommit i alla sammanhang i alla kulturer. Inte minst i bibeln. Det viktiga har då blivit att de utomäktenskapliga äventyren inte kommer upp i ljuset. Och när det skett övergrepp har kvinnan inte vågat berätta det av rädsla för dåligt rykte, bakom-ryggen-skvaller och utanförskap. 
 
Jag tror att den bakomliggande orsaken till en stor del av de sexuella övergrepp som sker, och även porrens utbredande, bottnar i den gamla patriarkala synen på kvinnan som mannens underordnade, snarare än en jämlike. Kalla mig gärna feminist, men jag tror vi måste göra upp med och omvända oss från detta sätt att se på könsrollerna. Vi som är kristna borde verkligen gå först i detta. Vi tror ju att Gud skapat oss till sin avbild, men tyvärr kommer alltid ”mannen är kvinnans huvud”-argumentet upp så fort frågan tas upp. Jag är helt övertygad att det Paulus försökte säga i det sammanhanget var raka motsatsen till det vi tolkar det som. Låt mig förklara. När Paulus skrev detta sågs kvinnan som en form av mannens ägodel. Om mannen ville skiljas, så skrev han ett skilsmässobrev och slängde ut hustrun på gatan, där hon i praktiken var värdelös tills någon annan man förbarmade sig över henne. Det vi ofta har en tendens att glömma är att Paulus ålägger mannen att älska sin hustru som Kristus har älskat församlingen  och om jag minns rätt så älskade Kristus ända till döden. Det Paulus skrev var nog rejält omtumlande för männen på den tiden. Varför lägger då vi så stor vikt vid att en kvinna ska underordna sig sin man, men pratar så lite om hur mannen ska älska sin hustru? Svaret är ganska enkelt, enligt mig: Det är vi män som fortfarande håller i taktpinnen och vill behålla maktpositionen. 
 
Jag tror alltså att det enda sättet att på lång sikt få ner antalet våldtäkter och andra sexuella övergrepp, inklusive porren, är att ta itu med den felaktiga bilden av att mannen är överlägsen eller överordnad kvinnan. Och de är vi män som måste börja med det. Genom att älska våra hustrur mer än oss själva. Vi måste uppfostra våra söner till riktiga män, vilka uppskattar och respekterar kvinnorna omkring sig som jämlikar. Och även uppfostra våra döttrar till att förstå att de är lika mycket värda som männen i deras omgivning. 
 
Låt oss börja vända detta här och nu. 
 
 

02. november 2017 av Frippe
Kategorier: Allmänt | 9 kommentarer

Kommentarer (9)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *